De voordelen van hydrotherapie voor je baby

09-08-2022

Voordelen Baby Hydrotherapie


 • Bevordering van de slaap en het slaapritme

Hydrotherapie kan de kwaliteit van de slaap verbeteren door serotonine vrij te maken, een hormoon dat nodig is voor de productie van melatonine, de natuurlijke slaapopwekker. Hydrotherapie kan het lichaam helpen om een diepere slaapfase te bereiken, waardoor genezing op cellulair niveau mogelijk wordt maakt. Het is gebruikelijk dat baby's tussen de twee en vijf uur slapen na een sessie.

 • Positief effect op het cardiovasculaire stelsel
 • Bevordert de spijsvertering
 • Verlichting van darmkrampjes, winderigheid en reflux
 • Verbeterde eetlust en een gezonde gewichtstoename

Het helpt om uw baby meer te laten eten, beter te laten slapen en het probleem van constipatie op te lossen. Beweging in het water helpt ook bij het verbeteren van de spijsvertering en de juiste absorptie van voedingsstoffen.

 • Verbeterde spierontwikkeling, versterking van de botten

Door de zachte weerstand van het water wordt de spierkracht versterkt. De baby kan zijn/haar bewegingen tegen de zwaartekracht in ontdekken, waardoor zijn/haar fysieke uithoudingsvermogen toeneemt. Door in het water te spelen worden de spieren van de baby goed geoefend, kunnen de gewrichten optimaal groeien, neemt de lichaamsgroei toe en wordt het lichaam soepel. Door te zwemmen worden alle delen van het lichaam van de baby getraind omdat alle lichaamsdelen bewegen, de ledematen en het hoofd. Daarnaast zal de vaardigheid van de baby om de spieren te controleren verbeteren, omdat tijdens het zwemmen, het zwaartekrachteffect laag is, waardoor het mogelijk is om meer te bewegen en alle spieren optimaal te laten werken.

 • Verbeterde immuniteit

Afname van stresshormonen leidt tot een versterking van het immuunsysteem. Tijdens hydrotherapie zorgt de verhoogde bloedstroom en circulatie van witte bloedcellen door het lichaam ervoor dat het lymfevocht (een vloeistof van het immuunsysteem die helpt bij het verzamelen en afvoeren van ongewenste stoffen uit het lichaam) efficiënter door het lichaam kan worden verdeeld, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt. Dit helpt bij het bestrijden van verkoudheden en ziektes.

 • Kalmeert de zenuwen

Hydrotherapie kan de bloeddruk als gevolg van stress helpen verlagen. Het kan ook de reactie van het lichaam op angst vertragen en endorfine vrijmaken - een natuurlijke stressbestrijder.

 • Ondersteunt de psychologische en sociale ontwikkeling
 • Het scherpt onafhankelijkheid, moed en zelfvertrouwen aan.
 • Verbeterde cognitieve vaardigheden
 • Verbeterde coördinatie en motorische en zintuiglijke ontwikkeling

Water helpt baby's bewuster te bewegen en hun evenwicht en coördinatie te verbeteren.

 • Verhoogde longcapaciteit en ademhaling

Lichte druk van water op de borstkas van de baby vergroot de longcapaciteit en het ademhalingsvermogen door de tussenribspieren en het ademhalingssysteem te versterken.

 • Sneller kruipen, staan, stappen en zwemmen

Als baby's in het water spartelen, zullen de kleine schommelende golven die ze creëren hun evenwicht en coördinatie verbeteren en uiteindelijk hun vaardigheden om te zitten, te kruipen en te lopen bevorderen.

 • Verbeterde binding tussen ouder en kind

Het kan een zeer krachtige binding ervaring zijn. De baby beweegt zich voor het eerst vrij in het water onder de liefdevolle blik van mama of papa.

 • Baby heeft een gevoel van veiligheid, terug in de veilige baarmoeder


Wanneer kan je naar de babywellness met je baby?

 • Leeftijd: 14 dagen tot 14 maanden
 • Gewicht minimum 4,5 kg
 • Navel geheeld

Hydrotherapie voor baby's
Hydrotherapie voor baby's


Bronnen en aanvullende literatuur over babywellness en hydrotherapie voor baby's

CHEN Dong - mei,XIONG Yi - nan,LU Qiao - mei,et al (2005). The observing and nursing of swimming and massage for newborns. Jilin Medical Journal.

Jane K. Sweeney (1983). Neonatal Hydrotherapy: Physical & Occupational Therapy In Pediatrics, 3:1, 39-52, DOI: 10.1080/J006v03n01_03

JIANG Li-fang (2008). Hydrotherapy to Normal Baby Intelligence Growth Influence Research

RUAN Meifang, LAI Rongdi (2009). Effect of hydrotherapy with massage on the growth and development of newborns. China Medical Herald

Zen Xiaohua,Cao Huijuan,Lu Qundi,et al (2006). Effect of hydrotherapy on neonates. Modern Clinical Nursing

Zhao, S., Xie, L., Hu, H., Xia, J., & al, e. (2005). A study of neonatal swimming (water therapy) applied in clinical obstetrics. Journal of Maternal - Fetal & Neonatal Medicine, 17(1), 59-62.

Zhao Shaofei Chen Yunbin Luo Aiming et al (2003). The experience of neonatal swimming (water therapy) applied in clinical obstetrics. Journal of Nursed Training

Baby swimmers have better balance

Swim study reveals a smart pool of talent

The impact of baby spa on the growth and development of infants aged 3-6 months 

Effect Of Baby Spa On Sleep Quality of Baby 3-6 Months