Hoe snuit je de neus van je baby?

20-09-2022

Voor de leeftijd van 3 jaar (en vaak nog veel later) kunnen baby's hun neus niet zelf snuiten. Om niet alleen verstopping van neus en sinussen te voorkomen, waardoor het kind niet goed kan ademen en dus niet goed kan slapen, maar ook infecties en winterkwalen, is het essentieel om de baby te helpen het slijm uit zijn neusgaten en neusholtes te verwijderen. Volg hiervoor volgende instructies:

Allereerst, schoonmaken!

In de kraamkliniek leren de verpleegkundigen de ouders de kunst van het schoonmaken van de neus van zuigelingen. Elke dag wordt de neus van de baby gereinigd met een simpele handigheidje, waarbij voorzichtig een katoenen doekje in de neusgaten wordt gestoken en zachtjes wordt gedraaid. Maar deze handeling is niet genoeg om de neusholtes te legen. Dan moet je een van de essentiële accessoires voor de kleintjes gebruiken: de neusreiniger.

Opmerking: in plaats van zoutoplossing kunt u ook zeewatersprays gebruiken.

neusreiniger
neusreiniger

De neusreiniger, eindelijk een simpele oplossing.

Neusreinigers hebben het leven van ouders en baby's veranderd! Er zijn veel verschillende modellen (die u kunt vinden in uw apotheek of online), om uit te kiezen naargelang uw voorkeur!

- Peervormige neusreinigers met aanpasbare uiteinden aan de grootte van de neusgaten. Het zuigen gebeurt door op de peer te drukken.

- Zuigneusreiniger met een slang en een bakje. De ouders moeten zelf zuigen.

- Elektrische neusreinigerpompjes.

Waarschuwing: alvorens de neusreiniger te gebruiken, is het raadzaam fysiologisch serum in de neusgaten te spuiten om het slijm af te voeren.

Belangrijk: als uw baby verkouden is, kunt u de neus ontstoppen door de zoutoplossing in een van de neusgaten te brengen en vervolgens de mond te sluiten. Het kind zal de reflex hebben om door zijn neus uit te ademen.

Disclaimer: bij twijfel steeds je huis-of kinderarts consulteren!

In de winter is een goed gesnoten baby een gezonde baby!

Ja, we weten het niet altijd, maar de neusholtes staan in verbinding met de keel en de oren. Dus om te voorkomen dat een eenvoudige verkoudheid ontaardt in een oorontsteking, bronchitis of bronchiolitis, doe het juiste voor je baby: snuit zijn neus!Wellness4Baby